03 December 2011

Membuat Dokumen/gambar BaruCara membuat dokumen baru dengan memilih Fail> New(Ctrl-N atau Command-N untuk pengguna Mac). Kotak dialog baru akan muncul,di mana anda boleh menentukan saiz dokumen dan setting yang lain, seperti gambar di atas.


Widht: Lebar gambar ingin dibuat 


Height: Tinggi gambar ingin dibuat


*gunakan 'pixels' sebagai ukuran standard untuk gambar


Background contents: warna/jenis background untuk gambar baru yang ingin  dicipta.


Opening Files (membuka gambar sedia ada)

Membuka fail dengan memilih Fail> Open (Ctrl-O atau Command-O pada Mac). klik pada fail yang anda pilih dalam kotak dialog fail tersebut.Saving Files (Menyimpan Gambar)


Simpan fail dengan memilih Fail> Save, atau tekan Ctrl-S(Command-S pada Mac) pada keyboard. Bagi dokumen yang baru dicipta, ini akan menyimpan kerja anda dalam format Photoshop Document (PSD). Jika anda mahu menyimpan salinan dokumen itu, anda boleh menggunakan File> Save As atau menekan Ctrl-Shift-S (Command-Shift-S pada Mac)


Menyimpan Fail Untuk Web


Fail Photoshop (PSD) tidak sesuai untuk penggunaan dalam laman web. Kita perlu menukar format fail tersebut dan menyimpannya dalam format web yang lebih sesuai. Terdapat tiga format grafik web iaitu GIF, JPEG, dan PNG.


GIF


Format GIF mempunyai maksimum 256 warna. Fail GIF boleh berfungsi dalam bentuk animasi, dan  grafik yang mempunyai kawasan-kawasan yang sama warna.


JPEG


Format JPEG (disebut "jay-peg"), kerja yang sesuai imej-imej fotografi yang mempunyai lebih daripada 256 warna dan campuran warna, seperti banyak jenis bunga di dalam taman. Imej-imej yang disimpan dalam format JPEG dimampatkan, menyebabkan kualiti imej menjadi rendah.


PNG


Format PNG (disebut "ping") adalah sama seperti format GIF kerana ia menyokong latar belakang Transparent, ia yang lebih baik kepada format GIF kerana keupayaan untuk menyokong tahap transparent yang sebenar bagi kawasan berwarna.Walau bagaimanapun, ia sering digunakan dalam perisian Macromedia Flash. PNG boleh menghasilkan kualiti imej yang lebih baik pada saiz fail yang lebih kecil daripada GIF..

No comments:

Post a Comment

JANGAN MALU BERTANYA JIKA ADA MASALAH..SILA KOMEN DI BAWAH